2010. márc. 25.

R. Kiss Lenke szobrász

Az 1973-as kiadvány egyik lapján R. Kiss Lenke szobrászművészt mutatja be a névtelen cikkszerző. A műtermi látogatás, a fotók, és a szöveg feltehetően 1972-höz köthetők.




"Értő szeretettel

Olvasó kislányok a tatabányai könyvtár előtt, akt a szekszárdi kórház parkjában, a tapolcai szovjet hősi és a devecseri mártír emlékmű, meg a csopaki Münnich-portré jelzi R. Kiss Lenke széles érdeklődési körét. Rendkívüli teljesítményeivel kiemelkedik a magyar szobrásznők közül: tizenöt év alatt huszonkilenc köztéri szobrot készített, s legalább ötször ennyi kisplasztikát.

Veszprémi műtermében - a Vadaspark bejáratánál - zsúfoltak a polcok. Kedves gyermekarcok, a Balaton bronztükrében a Nap, emberpárt ölelő sugaraival, hűvös márványfényben alumínium-rideg magányú öregasszony.

Niké, a győzelem istennője Fűzfőre, a Nitrokémia sporttelepére készül. Kőbányán állítják fel hétméteres emlékművét, amit a főváros centenáriumára ajándékoz Veszprém megye, a tsz szervezésében segédkezett X. kerületi munkásoknak. A halimbai kőből domborműves bronzgyűrű végtelen csavarja szimbólum, éppúgy, mint a szerves kémiával foglalkozó intézet, a MÁFKI jubileumára megrendelt mű: földhéjban formálódó szénatomok.

Egyszerű és világos, egyszerűségében nagyszerű R. Kiss Lenke minden alkotása, amit főiskolás korától kiállít, amiről elismeréssel szólnak szemlélői. Alkotó művészete és formanyelve fölényes bizonyíték a közérdekűnek közérthető kifejezésére. Értő szeretettel formál, ahogy mestere, Mikus Sándor útra bocsátotta.
Művészete a tudás és tisztaság nyílt természetessége.
A nép győzelem utáni és harcközbeni derűjét, gyermeki báját, nőies költői humorát és a továbbteremtö anyaság sugaras áldottságát fogalmazza kőbe és bronzba. Figuráinak bája és könnyedsége elbűvölő, hamisítatlan ábrázolása a munkában hajladozó nővéreink és szerelmeink új harmóniára törekvésének.

R. Kiss Lenke művei modern értelemben vett népi alkotások."


a kiadvány címlapja:
Származási hely: Veszprém megye





  1. A cikkben említett Gaia szobor szép fotója látható a Panoramio  oldalán itt: http://www.panoramio.com/photo/28011428
  2. R. Kiss Lenke: Szerves molekula a MÁVKI bejáratánál
    http://www.ipari.vein.hu

1 megjegyzés:

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails