2010. szept. 2.

Retusált fotók - Corvin áruház - UPDATE -2, 3

 Tudvalevő, hogy a fotókat a kezdetek óta retusálták, aminek módja a  technika függvényében változott az idők során. Az elkészült képek változtatásának sokféle oka volt, elsősorban az ábrázolt téma szebbé tétele, az esetleg zavaró részletek eltüntetése.

Ma 2010-ben minden számítógéppel rendelkező embernek módjában áll ezt a műveletet elvégezni, elég csak a "fotosopp" használatára utalnom. Már a régebbi képeslapoknál is "szépítettek" néha a képeken, ha mást nem, hát a felhőket cserélték ki a fotózott épület felett , - borult ég helyett derűs bárányfelhőket úsztattak be. (láttam ilyen kép-párost, majd elő fogom keresni.)


Alapvetően nincs ezzel baj, főleg ha nem árt senkinek. Forrás-érték szempontjából azonban nagyon nem mindegy. Szemléletes példája ennek a Corvin áruház régi fotója, ami több helyen is fellelhető a net-en.A Beck Ö. Fülöp emlékkiállítása, 1947  című bejegyzésemhez keresgéltem képeket (a művész homlokzati díszeket készített az épületre) , amikor az alábbi  fotóra bukkantam. A feltehetően eredeti képen rajta van a korabeli Corvin reklám, a másikról leretusálták. Ez megtévesztő lehet, ha a fotó ábrázolta témát tényként akarom kezelni.
Az egyik,  (a feltehetően valós képet adó) fotó Hamster , a villamosok történetével foglalkozó honlapján található, hiszen csekély a valószínűsége annak, hogy a reklámállványt retusálták volna egy régebben készített fotóra.http://hampage.hu/kozlekedes/rakoczi/keletiig.html
A másik fotó pedig korabelinek tűnik, és több helyen előfordul. Ugyanez, de reklám nélkül.
http://www.szoborlap.hu/12259_a_corvin_aruhaz_epuletdiszei_budapest_beck_o_fulop_1926.htmlv

vagy:
http://retronom.hu/files/images/corvin_akkor.preview.jpg
ami egy eredeti képeslapnak tűnik (felső kép)- és vissza is értünk a képeslapokhoz.


A reklámos változatot  megtaláltam a http://www.emke-budapest.com/content/back_site.php?lang=mg oldalon, ahol az alábbi kiegészítés a kép forrására is utal(hat):

(..) méltatta az áruházat 1930-ban a Pesti Hírlap Képes Naptára.
Az www.emke-budapest.com forrásként megjelöli :
 Szerkesztő: Kiss Csongor
Forrás: www.mtmuhely.hu

azonban az mtmuhely.hu oldal már nem érhető el.
Elérhető viszont majdnem ugyanez a kép (és anyag) a  wikimapia lapon : http://wikimapia.org/57459/hu/Corvin-%C3%81ruh%C3%A1z


 A fotón nincs reklám, de a felvétel azonos alkalommal készülhetett, talán a vetett árnyékok alátámasztják ezt a feltételezést.
Az itt (is) található információ kétséges:
A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikus munkái díszítették.
A wikipedia oldaláról egy 1933-as datálású képeslap (reklám):
http://hu.wikipedia.org/wiki/Blaha_Lujza_t%C3%A9r
ami a már retusált fotó használatát sejteti.

Remélhetőleg megtalálom a keresett, eredeti fotót, Beck Ö. Fülöp munkájáról.
Ha van információd, örömmel fogadom!

UPDATE
Találtam egy eredeti  fotót : "Blaha Lujza tér és a Nemzeti színház az 1960-as évek elején" megjegyzéssel.  Jobbra látható a Corvin nagyáruház (mert ne feledjük, akkoriban ez volt a neve). Fent a neonreklám az áruház nevével, a homlokzat még az eredeti. Sajnos nem sok látszik belőle,  a metró-építés , és az alumínium-burkolat felhelyezése (1966) előtti "percekben" készülhetett a fotó.

http://www.fotomuveszet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=416&Itemid=424

A Corvin nagyáruház homlokzatának helyreállítása sokkal többe került volna, mint a ráhúzott  könnyűszerkezetes "nagykabát", vagy "köpeny" .  Az alumíniumburkolat úgy készült (a tervezőről olvastam, most sajnos nincs meg a link), hogy a meglévő, eredeti homlokzat változtatás nélkül megmaradjon. Szinte az az érzésem, hogy védelmet biztosított neki, amíg megfelelő anyagi háttérrel helyre lehet állítani. A műemlékvédelem akkoriban (60-as évek) sokkal jobb pozícióban volt, mint manapság (2010)
A homlokzat részletei sajnos alig láthatók.

UPDATE 2
Újabb anyagot találtam, az előbbinél korábbi felvétel lehet. Hídvégi Ágnes cikke olvasható az alábbi honlapon, egy kiváló fotó kíséretében:
http://holnapmagazin.apple-sophia.hu/print.php?type=A&item_id=4140
Click here to view full size

Click here to view full size
   
 UPDATE-3
1934. október - Magyar világhiradó (nava.hu)
A sok galamb előtt, mindjárt az elején  jól látható a korabeli Corvin homlokzati felirata.


A külső feliratok kronológiai sorrendje valahogy így lehetett:
  • "Corvin Áruház" (1934. filmhiradó, fotó(k))
  • "Corvin nagyáruház"   (fotók)


Kapcsolódó oldalak, linkek:
  •  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails